A nagy vizsgázgatás közepette nem jutott időm beszámolni az újabb sütemény csodámról. Epres roládod készítettem, mivel nagyim jött látogatóba és hozott nekünk epret. Gondoltam sütit készítek belőle, nehogy megromoljon.
Emlékeztem, hogy a sütis könyvemben van egy rolád recept. Gyorsan megnéztem, majd indultunk beszerezni a hozzávalókat. Tejszínhabbal, tojással, liszttel, cukorral és sütőpapírral nem volt semmi probléma. Annál nagyobb gondot okozott az étkezési keményítő.
Én valamiért zselatin szerű kiszerelést kerestem, talán a szalalkáli és a szódabikarbóna elve alapján. De mikor nem találtuk, megkérdeztük az egyik eladót, aki először csak annyit mondott, hogy már hallott róla. Aztán megmutatta, hogy hol kellene lennie. Ott természetesen nem volt, de a Legkedvesebb szemfülességének köszönhetően megszereztük. Süteményalapokhoz hasonló dobozban kapható, a legkisebb kiszerelés pedig 250g volt. Nekem persze csak 50g kellett..
Maga a tészta elkészítése nem volt problémás. Azt leszámítva, hogy robotgép nem volt kéznél, viszont a tojás sárgáját, fehérjét és a tejszínhabot is fel kellett verni. Ezen a ponton ismételten ki lettem segítve. A tésztát ezután kisütöttem és egészen szép lett. De mivel nincsen hőfokszabályzó a sütőn, ezért fogalmam sem volt, hogy megfelelő melegségű-e. Valószínűleg kicsit melegebbnek kellett volna lennie, mert a tészta teteje kicsit ragadós maradt, de ez nem jelentett problémát.
A kihűlt tésztára kellett kenni a felvert tejszínhabot (recept szerint 500ml mennyiségű). Azonban a felét alig sikerült rárakni. Illetve lehetséges lett volna, de akkor nem tudtam volna összetekerni. Tehát rákerült a hab, majd abba bele rakosgattam a felnégyel, cukrozott epret. Ezután jött a kétemberes feladat (legalábbis én egyedül nem tudtam volna megoldani), feltekerni a piskótalapot. Aztán a szeletelés tűnt meglehetősen nehéznek. Persze következőnap a hűtőből kivéve jöttem rá, hogy le kellett volna csak hűteni, mivel ilyen állapotban már könnyen vágható. Az eredmény:
Összességében ez az eddigi legsikeresebb süteményem. Persze lehet csak azért, mert nem teljesen egyedül készítettem. :)
Nem rég találtam: